luni, 16 iunie 2008

Importanţa perspectivei

Citeam adineaori un fragment dintr-o carte de-a lui Osho, o parabolă foarte frumoasă.

"Problema stă în felul următor: eu stau sub un copac şi tu stai în copac. Tu spui că vezi un automobil pe drum, dar eu nu-l văd. Eu spun că nu este nici o maşină pe drum; drumul este liber. În ceea ce mă priveşte, drumul este liber.
Pentru mine, vehiculul este în viitor. Tu stai în copac, pentru tine, autovehiculul este prezent. Tu spui: "Acela este un autovehicul", iar eu spun: "În această clipă nu este nici un autovehicul. Poate va fi unul în viitor." Dar pentru tine, el este în prezent; tu vezi autovehiculul.
După un timp încep şi eu să-1 văd. Viitorul s-a transformat în prezent pentru mine. Apoi trece pe drum, iar apoi iar nu-l mai văd. Pentru mine el este în trecut. Dar, din vârful copacului, tu îmi spui că încă îl vezi. Pentru tine, el este prezent.
Pentru mine, autovehiculul era în viitor, iar apoi a ajuns în prezent şi apoi a dispărut în trecut. Pentru tine, autovehiculul s-a deplasat într-un prezent continuu. Tu doar te afli la un nivel mai înalt decât mine, asta este tot."

Transformare, alchimie...


Toată lumea pare că stie că alchimiştii erau acei oameni care încercau să transforme un metal obişnuit într-unul preţios (aur, argint). Acum ne întrebăm de ce doreau să facă un lucru imposibil. În timpul nostru cercetările ştiinţifice au arătat că aşa ceva este cu neputinţă.
Ceea ce e ciudat este că din extremul orient până în occicent au existat alchimişti. Adică o mulţime de oameni neobişnuiţi care trăiau în lumi diferite, având culturi şi credinţe diferite, care însă doreau acelaşi lucru. Alchimia a ajuns chiar şi în creştinism, apărând piatra filosofală care avea puterea de a transforma metalele obişnuite. Poate vă întrebaţi de ce tocmai plumbul avea o răspândire atât de mare printre alchimişti: pentru că are o densitate mare, astfel încât în urma transformării apărea o cantitate mare de aur. Şi totşi, ei menţionau că cel mai mare obstacol care apărea în calea realizării operei lor este cupiditatea şi avariţia.
Alchimia are la bază legea corespondenţei: Ceea ce este jos este ca şi ceea ce este sus; ceea ce este sus este ca şi ceea ce este jos.
"Alchimiştii, în cautarea lor pentru aur au descoperit multe alte lucruri de o şi mai mare valoare." Arthur Schopenhauer

Despre aur...

"Aurul care este amestecat cu alt material se numeşte aur impur. Poţi să întrebi de ce îl mai numim aur dacă este impur - dar trebuie să-l numim aur. Chiar şi cu aceste impurităţi, el rămâne aur. Trebuie să fie numit aur pentru că elementul impur poate fi îndepărtat şi aurul cu care a fost amestecat poate redeveni pur." Osho