luni, 16 iunie 2008

Transformare, alchimie...


Toată lumea pare că stie că alchimiştii erau acei oameni care încercau să transforme un metal obişnuit într-unul preţios (aur, argint). Acum ne întrebăm de ce doreau să facă un lucru imposibil. În timpul nostru cercetările ştiinţifice au arătat că aşa ceva este cu neputinţă.
Ceea ce e ciudat este că din extremul orient până în occicent au existat alchimişti. Adică o mulţime de oameni neobişnuiţi care trăiau în lumi diferite, având culturi şi credinţe diferite, care însă doreau acelaşi lucru. Alchimia a ajuns chiar şi în creştinism, apărând piatra filosofală care avea puterea de a transforma metalele obişnuite. Poate vă întrebaţi de ce tocmai plumbul avea o răspândire atât de mare printre alchimişti: pentru că are o densitate mare, astfel încât în urma transformării apărea o cantitate mare de aur. Şi totşi, ei menţionau că cel mai mare obstacol care apărea în calea realizării operei lor este cupiditatea şi avariţia.
Alchimia are la bază legea corespondenţei: Ceea ce este jos este ca şi ceea ce este sus; ceea ce este sus este ca şi ceea ce este jos.
"Alchimiştii, în cautarea lor pentru aur au descoperit multe alte lucruri de o şi mai mare valoare." Arthur Schopenhauer

Despre aur...

"Aurul care este amestecat cu alt material se numeşte aur impur. Poţi să întrebi de ce îl mai numim aur dacă este impur - dar trebuie să-l numim aur. Chiar şi cu aceste impurităţi, el rămâne aur. Trebuie să fie numit aur pentru că elementul impur poate fi îndepărtat şi aurul cu care a fost amestecat poate redeveni pur." Osho

Niciun comentariu: